God balanse på kjøtt og egg i 2026

Bedre markedsbalanse av storfe og balanse på gris og lam i 2026. Eggmarkedet ventes å bli fullt ut dekket av norsk produksjon, og det er ikke behov for flere nyetableringer.

Prognose 2025 per november 2025
                             
    Norske tilførsler Import-   Engrossalg Balanse Reg.lager      
    tonn   Endring kvoter   tonn   Endring 2025 1.1.25 *  
   Storfe/kalv 82 300   -4 % 8 250   99 700   +3 % -9 100 5 000      
   Lam 17 100   +1 % 900   18 000   +1 % 0 0      
   Sau 4 200   -3 %     4 100   +5 % 100 800      
   Gris 131 500   +2 % 1 600   136 700   +4 % -3 600 1 600      
   Egg    65 000   +2 %     67 700   0 % -2 700 -      
                             

*) Reguleringslager ved starten på året inngår ikke i balansen for 2025

 

Prognose 2026 per november 2025
                           
    Norske tilførsler Import- Engrossalg Balanse Prognose reg.lager    
    tonn   Endring kvoter tonn   Endring 2026 1.1.2026 *    
   Storfe/kalv 85 500   +4 % 9 000 1) 98 400   -1 % -3 900 0    
   Lam 17 100   0 % 1 050 2) 18 200   +1 % 0 0    
   Sau 4 400   +3 %     4 500   +9 % -100 950    
   Gris 132 000   0 % 1 600 3) 134 400   -2 % -800 0    
   Egg    69 100   +7 %     68 300   +1 % 800 -    
                           

*) Prognose reguleringslager ved starten på året inngår ikke i balansen for 2026

  1. SACU-import på 4 256 tonn storfekjøtt m/ben. WTO-kvote på 1 084 tonn, EU-kvote på 2 500 tonn og GSP-kvote på 665 tonn biffer og fileter (omregnet til storfekjøtt m/ben). 
  2. WTO-kvote på 206 tonn, 600 tonn fra Island og 250 tonn av SACU-kvoten
  3. Spekk på 550 tonn. EU-kvote (900 tonn) og kvote fra Storbritannia (150 tonn). 

 

Storfe

Salget av storfe har vært bra i høst. Til tross for økende tilførsler har det vært nødvendig med import i tillegg til kvotene for å dekke markedet. Det ventes tomme reguleringslagre ved inngangen til 2026.

Lavere melkebehov vil gi flere melkekyr til slakt i 2026. Det er usikkerhet i fordelingen av melkekuslakt gjennom året. Dette avhenger av hvordan melkeprodusentene tilpasser seg nye kvoter. Det forventes også flere okser og kviger til slakt. Samt noe økte slaktevekter på okse. Norske tilførsler og importkvoter ventes å utgjøre 96 prosent av salget på årsbasis. Det prognoseres noe import i tillegg til kvotene for å dekke markedet 1. halvår 2026.

Etter en nedgang i 2025, ventes det en økning i tilførslene på 4 prosent. Behovet for helt slakt ventes å øke med 3 prosent i 2025. For 2026 prognoseres en liten nedgang i behovet.

 

Småfe

Slaktevektene på lam har økt mer enn forventet i høst. Endret avregningspris med høyere trekk i de laveste vektgruppene antas å ha bidratt. Det ventes ikke noe lam på reguleringslager ved inngangen til 2026. Saueslaktingen er noe mindre enn prognosert, og dette kan tyde på at søyene holdes lengre slik at det produseres mer lam per søye. Men det ventes fortsatt om lag 900 tonn sau på reguleringslager ved utgangen av året.   

Det er beregnet om lag samme antall sau og lam på beite sommeren 2026 som i år. Markedet for lam prognoseres å være i bra balanse også i 2026. Det ventes om lag uendrede tilførsler og en økning i salget av lam på 1 prosent i 2026.            

 

Gris

Salget av gris har fra våren av vært bra, og markedet er supplert med noe import til nedsatt toll. Det ventes en økning i behovet på om lag 4 prosent for året 2025 som helhet. Økt effektivitet i smågrisproduksjonen og økte slaktegrisvekter gir en økning i tilførslene på om lag 2,5 prosent i 2025.  

For 2026 ventes svinemarkedet å være i bra balanse. Det prognoseres om lag uendrede tilførsler. Effektiviteten forutsettes å øke ytterligere, og det ventes noe tyngre gris. Det prognoseres en liten nedgang i behovet for svineslakt i 2026, etter en god økning inneværende år. Norske tilførsler og importkvoter ventes å utgjøre 99 prosent av salget på årsbasis.

 

Egg

Importbehovet av egg har avtatt gradvis. Eggproduksjonen har økt i løpet av høsten. Dette skyldes nyetableringer. 

For året 2026 ventes det en økning i tilførslene på 7 prosent, og det er ikke behov for flere eggprodusenter enn dette. Det forventes at markedet i 2026 vil bli godt dekket av norske egg.   

Selv om det i en periode har vært underskudd av norske egg advares det nå mot ytterligere nyetableringer.

 

 

For ytterligere opplysninger om prognosene: klikk på lenkene under 

Presentasjon av siste prognose med de viktigste forutsetningene. Siste slide viser fordelingen av markedsbalansen på tertial.    
» Prognose 2025 og 2026  - åpnes i nytt vindu

Her er hele prognosedokumentet:
» Markedsprognose kjøtt og egg pr. november 2025  - åpnes i nytt vindu

 

 


Norsk egg- og kjøttråvare presenterer oppdaterte prognoser hver andre måned. Det betyr at en sannsynligvis klarer å fange opp større og mindre skift i utviklingen på et tidlig tidspunkt, og derfor kan være raskt ute med styringssignaler og tiltak.